Varnost

Delovni čevlji za varne pogoje dela

delovni čevlji

Varno delovno okolje v zaprtih prostorih in na prostem zagotavlja varna delovna oprema. Ključni del slednje predstavljajo kakovostni delovni čevlji, ki poskrbijo, da bodo stopala delavcev kar se da zaščitena. Kakovostne delovne čevlje zase in svoje zaposlene najdete na penvit.si.

 

delovni čevlji

 

Zakaj sploh uporabljati delovne čevlje?

Ocenjuje se, da je več kot 5 odstotkov vseh poškodb na delovnem mestu povezanih s poškodbami stopal. Prav zato se vse bolj poudarja pomen zagotavljanja varne delovne opreme, njihovo vzdrževanje ter redne menjave, ki jih skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu, zagotavlja delodajalec. Slednji mora v svoji oceni delovnega mesta oceniti tudi, kakšne delovne čevlje delavec sploh potrebuje. To je odvisno od značilnosti posameznega delovnega mesta – terensko delo, ki vključuje zgolj hojo in ne predvidi nevarnosti padca predmetov na stopalo, ne zahteva delovnih čevljev s kapico. Nasprotno pa delovno okolje na primer v skladiščih pogosto zahteva prav tako obutev, ki maksimalno zaščiti delavca v primeru padca predmeta na stopalo. Takšni delovni čevlji morajo biti nedrseči, podplati pa morajo biti v nekaterih industrijskih obratih odporni na ogljikovodike. Delavci v varilskih delavnicah morajo imeti obuvala, ki so ognjevarna, delavci v nekaterih delavnicah pa antistatična obuvala. Za vse delavce na terenu in vlažnem okolju pa je pomembno razmišljati tudi v smeri vodotesnosti obuvala. Smiselno je upoštevati tudi odpornost proti obrabi, saj boste na ta način zagotovili čim daljšo življenjsko dobo delovne obutve. Na koncu pri naročilu ne pozabite predvideti tudi, da boste obutev najverjetneje uporabljali v povezavi z debelejšimi nogavicami, zato ne naročite premajhnih številk.

Kakšni so kakovostni delovni čevlji?

Kakovost čevljev je pomemben dejavnik udobja med hojo, stojo in opravili. Pri izbiri delovnih čevljev je pomembno, da upoštevate tako varnost uporabnika, ki bo delovne čevlje uporabljal, kot tudi udobje, ki ga čevlji zagotovijo. Na udobje med drugim vpliva oblika čevlja, pa tudi materiali iz katerih so čevlji izdelani.