Implantat Zagreb ali Ljubljana?

Dentalni turizem se je pred nekaj leti bliskovito razširil tudi v Sloveniji. V primeru dentalnega turizma gre – preprosto povedano – za iskanje cenejših rešitev zdravljenja za zobozdravstvene težave v tujini. Hrvaška je za Slovence ena najbolj popularnih destinacij za izvajanje dentalnih uslug. Njihove zobne klinike so resnično velike in lepe, spletne strani zobozdravnikov pa so narejene po najsodobnejših standardih. Google oglaševanje pa poizkuša »nizke cene« in druge marketinške zgodbe prenesti med ljudi. Toda ali je res vse tako pravljično? Na največjem slovenskem portalu eZobozdravnik.si za zobne implantate pravijo, da ni nujno, da so v praksi tako velike cenovne razlike, da bi ljudje množično drli v ordinacije naše južne sosede, kjer bi jim vstavili zobne vsadke.

Implantat Zagreb ali Ljubljana

V Zagrebu in drugih hrvaških krajih oglašujejo cene, ki so nekajkrat nižje od drugih v Evropi, posledično tudi nižje od cen v Sloveniji. Razliko v ceni utemeljujejo kot posledico nižjih stroškov ustanovitve ordinacije in stroškov plač zaposlenih. Res je, da je standard na Hrvaškem nekoliko nižji, zato je samoumevno, da so tudi plače nekoliko nižje. Najbolj zanimivo je, da se je v javnosti ustvarilo prepričanje, da gre na Hrvaškem avtomatsko za nižje cene kot pri nas. Toda marketinške akcije nimajo vedno osnove v resničnosti. Poglejmo primer zobnega implantata. Nabavne cene implantatov so praktično enake za vse države in nabavna vrednost implantata najvišjega kakovostnega razreda stane med 250 in 400 evri, odvisno od modela in abutmenta za nadaljnjo nadgradnjo. Zato so cene za vstavitev najkakovostnejših implantatov tudi v Zagrebu višje in pogosto primerljive s cenami v Ljubljani ali drugih slovenskih krajih.

Bistvo je, da marketinško oglaševanje nudi poceni vstavitev nizkocenovnih implantatov, ki so manj preizkušeni in je zato tudi njihova nabavna vrednost nižja. Pri vstavitvi zobnega implantata pa ni pomembna samo cena. Pomembno je, da je pri vstavitvi implantata dlesen zdrava, da se implantat lahko kakovostno vraste v kost in da se tudi v prihodnje redno spremlja stanje vstavljenega implantata. Če vam na hitro vstavijo zobni vsadek in nanj namestijo poceni zobno krono, bo sijaj zob kratkoročno lahko lep, toda šele čas bo pokazal, ali je bila odločitev za vstavitev implantata s pomočjo dentalnega turizma prava, ali pa je šlo za veliko napako.