Disleksija

Mnogi izmed nas zelo radi beremo, nekateri bolj nekateri manj. A ljudje imajo nesrečo saj se zu pogosto pojavi disleksija.

Disleksija je motnja, ki ovira našo sposobnost branja ali razumevanja prebranega besedila. Gre se za to, da človek nekaterih črk sploh ne opazi in pri branju in pri pisanju. To je lahko velika težava. Več o tem si lahko preberete na spletnem portalu Na dlani https://www.nadlani.si/zanimivosti/disleksija/.

disleksija

Tu gre tudi za nekakšne motnje ve delovanju miselnih procesov. Je zelo velika učna težava. Človek, ki ima disleksijo ima lahko probleme tudi s splošnim razmišljanjem, saj se nekaterih zadev lotijo drugače kot pa ostali ljudje. Disleksija se pojavlja že odkar obstaja človeštvo, prvi zapisi pojava  disleksije spadajo že v 17. stoletje. V Sloveniji pa se je pojavila v 70. letih. Posledica disleksije pa je tudi šibkejši delovni in dolgotrajni spomin.

Katere so glavne značilnosti disleksije?

Posameznik vendar lahko izgleda bister, ampak ima pa le težave pri pisanju in pravopisu, dislektik ima pri pravopisu veliko napak kot naprimer izpuščanje ali dodajanje črk, zamenjava črk.
Ponavadi imajo dislektiki v šoli težave z učitelji, saj jih imajo za lene, seveda pa je to o  njih  le napačna predstava. Obnavljanje že zapisanega besedila jim dela težave, probleme ima tudi s časovno ortientacijo, organizacijo delavnega prostora, zapisane učne snovi, urejenostjo itd.

Kako prepoznamo disleksijo?

Prvi je tu seveda pregled socialne in družinske zgodovine, potem dislektika kognitivno in edukacijsko ocenijo. Pregledati je potrebno vse zdravniške izvide, osebo je treba dlje časa opazovati kako se odziva na določene stvari.

Seveda ni nič česar se človek ne more znebiti. Tu je potrebna trdna volja, ustrezna strokovna pomoč, redni treningi z različnimi strategijami in načini veščin. Tako se bo vsak človek navadil premagovati strahove in težave. Več pa si preberite na spletnem portalu Na dlani, tam imajo namreč še več zanimivih člankov in novic.