Zdravje

Kdo je ortodont

Ortodont je specialist  na področju ortodontije, ki se ukvarja z obliko čeljusti ter obliko zob v ustni votlini. Kdo je ortodont izvemo, ko nam ga predlaga zobozdravnik, ki opazi nepravilnosti pri zobeh. Najboljše je, če zobozdravnik že pri mlajših letih ugotovi za napake in otroka čim prej napoti h ortodontu. Tako se bodo zobje prej popravili in vam v kasnejših letih ne bo potrebno nositi aparata ali na primer imeti operacije čeljusti. Vendar pa niso najbolj pomembna leta, temveč zdravje vaših zob.

Ortodont na prvem pregledu stranki rentgensko slika in naredi fotografijo zob, vzame odtis zob, ter naredi načrt, po katerem bo potekalo zdravljenje za določeno osebo. Pred namestitvijo različnih aparatov je pomembna dobra higiena in sanirani zobje.

Na razpolago je fiksni aparat ali ne fiksni aparat. O tem, katerega pacient dobi, odloči strokovnjak.

Fiksni aparat stranka dobi pri ortodontu in ga ima na zobeh do konca zdravljenja, sam ga ne more vzeti dol zato, ker  ortodont nosilce prilepi na zobe s posebnim lepilom. Pri fiksnem aparatu je zelo pomembna dobra zobna higiena, saj je po vsakem obroku za zvezdicami in med zobmi naberejo ostanki hrane. Če zob ne čistite redno, se ustvari zobna gniloba, vnete dlesni in bele lise na zobeh.  Pri izbiri aparata je možnost nevidnega in samo snemljivega, vendar ga mora oseba nositi najmanj 22ur na dan.

Ko namesti aparat, stranki razloži proces ščetkanja in nitkanja z različnimi pripomočki. V primeru bolečin od aparata mu svetuje tudi protibolečinske tablete. Najblažje bolečine naj bi povzročal nevidni aparat zaradi manjših premikajočih sil.

Ortodont velikokrat sliši tudi vprašanje za koliko časa bo mogla stranka nositi aparat. Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti. Čeprav po pregledu zob lahko pove približen čas nošnje aparata, so najbolj zanesljivi sprotni pregledi in ocenjevanje situacije.