Sprostitev

S supom lahko izvajate tudi jogo

Supe lahko vedno pogosteje srečujemo ob morju, saj se nad to obliko športa navdušujejo vedno številčnejši rekreativci, ki jim je povšeči predvsem to, da lahko na ta način svoj čas izkoristijo na zelo veliko različnih načinov – ne gre le za določen šport, temveč je sup deska vsestranski pripomoček, ki bo vsekakor popestril oddih ob morju tudi za tiste, ki se ne želijo potiti z veslanjem na soncu. Nenazadnje lahko s supom izvajate tudi jogo, mehka deska pa je kot nalašč za poležavanje na valovih in še marsikaj drugega.

sup

Če želimo sup uporabljati za kakšne posebne aktivnosti, se moramo najprej prepričati, da imamo primerno desko. Niso kar vsi supi primerni za vse vrste uporabe, zato pa poznamo na primer tekmovalne supe, vsestranske supe, celo takšne, ki so namenjeni več osebam. Ena izmed posebnih vrst supov pa so tudi yoga supi, ki so seveda namenjeni jogi, pa tudi drugim sorodnim aktivnostim.

Če želimo na supu izvajati jogo, se bomo morali najprej opremiti z ustrezno desko. Res lahko nekatere položaje izvajamo na praktično vsakem supu, a gotovo je to početje bolj varno in nekoliko lažje, če imamo pod seboj razmeroma stabilno, dovolj široko in dolgo desko. Na voljo so prav posebni joga supi, ni pa nujno, da izberemo takšen izdelek, še posebej, če želimo s supom opravljati tudi kakšne druge manevre. Dobra izbira bo dolg in širok vsestranski sup, na katerem lahko mirno treniramo mnoge joga položaje.

Joga na supu je velik izziv celo za tiste, ki se doma brez težav spravijo v še tako zapletene položaje. Čisto drugače je namreč enako storiti na valoviti morski gladini. Joga na supu se večinoma izvaja na mirnih vodah in stabilnih deskah, s čimer nekoliko zmanjšamo samo zahtevnost tovrstnega početja, kar pa ne zmanjšuje izziva. Gotovo bo treba vložiti nekaj časa v trening, preden se uspemo samozavestno postaviti tudi v zahtevnejše položaje na supu. Najbolje je, da se pridobivanju osnovnih spretnosti posvetimo že na suhem, torej da sup že na plaži uporabimo za izvajanje željenih položajev joge, nato pa te spretnosti preselimo na morje, kjer bo sup seveda nekoliko manj stabilen.