Dom in vrt

Hude bolečine v križu se je mogoče olajšati in naravno zdraviti

Bolečine v križu so pogost pojav v današnjem času, ker preveč sedimo in se ne gibljemo. Dejansko lahko človeka boli križ že zelo zgodaj zaradi nepravilne drže, obutve in tudi menstrualnih bolečin ali poškodb. Ko se pojavijo neznosne bolečine v križu, je to za človeka težko, ker gre za našo edino oporno ogrodje, ki nas nosi in vpliva na okončine ter celotno gibanje telesa. Takrat si želimo olajšanja. To olajšanje je možno s pomočjo fizioterapije in posebnih strojev, ki z laserjem ter posebnimi visokimi frekvencami prodrejo do obolelega mesta in mu pomagajo, da se regenerira ter pozdravi. 

bolečine v križu

Bolečine v križu lahko nastanejo na več načinov. Že od malega v naši civilizaciji sedimo na stolih, vendar človek ni narejen za sedeč položaj, ampak za to, da se giblje. Ta sedeči položaj hrbtenico zelo obremeni. Sedimo ure in ure v službi, v šoli, doma, pred televizijo, ko jemo, se pogovarjamo, počivamo, skratka skoraj vse delamo v sedečem položaju. Največkrat na stolu sedimo nepravilno in ne vzravnano, se nagibamo ali pa nimamo primernega stola za delo. 

Dejansko hude bolečine v križu lahko nastanejo tudi zaradi nepravilne obutve. To so lahko visoke pete in pa prevelika ali premajhna obutve. Velikokrat pomaga že to, da to obutev nehamo nositi ali pa, da si omislimo ortopedsko obutev. Tudi hoja z bosimi nogami pomaga.

Da bi si olajšali bolečine v križu, tudi tiste, ki nastanejo zaradi poškodb, med športom, zaradi udarcev in nesreč, je treba izvajati vaje za hrbet ter obiskati fizioterapevta. Ta nam lahko pomaga s posebnimi laserskimi stroji, ki z žarki na visoki frekvenci prodirajo v tkivo in ga celijo ter spodbujajo k zdravljenju. Tako počasi bolečina izgine, ker se obolelo mesto regenerira. 

Če ne veste, ali vam bo to pomagalo ali ne, se seveda prej posvetujete s fizioterapevtom, ki vas bo pregledal in ocenil, kaj in kdaj vam lahko pomaga.