Trgovina in storitve

Čistilne naprave

Za čistilne naprave ste zagotovo že videli, če ne od blizu pa zagotovo od daleč. Te naprave so namenjene prečiščevanju odpadnih vod, ki jih pa tako očistijo, da je voda potem pitna. Kvalitetne čistilne naprave lahko kupite v 2pr.si/. Iz vode se odstrani vse kar je mogoče. Čistilno napravo lahko imate tudi doma, seveda pa ne bo to velika čistilna naprava, kot jo najdete v prav namenjenih obratih za čiščenje vode.

čistilne naprave

Dan danes, ko imamo veliko tehnologije lahko s čistilnimi napravami vodo očistimo tako, da je potem spet pitna. Ta voda v bistvu potuje v krogu, ker jo umažemo na primer v gospodinjstvu s pranjem perila in gre potem čez čistilno napravo in se očisti. Tako lahko vodo spet uporabljamo.

Čistilne naprave očistijo vodo v večih stopnjah. Najprej se vodo mehansko očisti, kar pomeni, da se ji odvzame kakšne trde delce oziroma odpadke. Potem pa se začne biološko čiščenje vode v bazenih. Tukaj se odstrani vsa umazanija in to z mikroorganizmi. Le ti v bistvu pomagajo pri razgradnji umazanije v vodi. V ta bazen dajejo tudi kisik, ki tudi pomaga pri razgradnji umazanije. Voda pa gre nato v usedalnik, kjer se pa voda še bolj očisti. V tem bazenu se voda poseda, kar ji pomaga pri čiščenju. Od tukaj se pa voda izlije v reke, morje ali pa jezera.

Čistilne naprave so odlične. Uporabljate jih lahko tudi doma. Najpogosteje se uporabljajo za čiščenje vode iz gospodinjstev. Čistilna naprava potem to umazano vodo, ki vsebuje veliko umazanije očisti tako, da je spet pitna. Prav to očiščenje vode je odlična prednost čistilnih naprav. Se pa čistilna naprava uporablja tudi za čiščenje komunalne vode. Ima pa čiščenje več stopenj, ki pa sem jih opisala zgoraj. Če imate kdaj priložnost si lahko to čiščenje vode pogledate tudi v živo, na kakšni veliki čistilni napravi.