Zdravje

Kako resno stanje naših zob je paradontoza

upala-zubnog-mesa

So vaše dlesni otekle, temno redeče barve in vam ob ščetkanju zakrvavijo, razlog za to je lahko tudi paradontoza. Več informacij ter vse o postopku zdravljenja si lahko preberete na naslednji spletni strani https://luxdental.si/paradontoza/. Vsi si želimo lepega in zdravega nasmeha, ki pa je nagrada za našo dobro skrb za naše zobe ter rednega obiska našega zobozdravnika, ki je priporočljiv vsako leto dvakrat ne glede na stanje zob. Omenjena bolezen zob oziroma paradontoza je namreč posledica v prvi vrsti slabe ustne higiene, v drugi vrsti pa nerednih obiskov pri zobozdravniku, ki je prvi, ki opazi signal stanja vaših dlesni. Omenjena težava se namreč razvije kot posledica dolgoletnega vnetja dlesni, ki poteka počasi ob tem pa ob zobu nastajajo žepki, kjer se bakterije lahko še bolj ugodno razvijajo, ker vse skupaj poteka popolnoma brez bolečin je dejansko težko vedeti, da gre pravzaprav za bakterijsko okužbo.

paradontoza

 

V kolikor vas skrbi, da je razlog določenega stanja v ustni votlini ravno paradontoza, lahko to preverite z nasladnimi dejstvi in sicer, ob paradontozi nam dlesni med ščetkanjem zakrvavijo, so temnejše barve in nekoliko zatečene, morda čutite tudi določeno bolečino, ki pa ni posledica obolenja zoba vendar vnetja dlesni. V ustih je prisoten slab okus ter zadah, vaši zobje rinejo narazen, kar spremeni tudi vaš ugriz. V kolikor opazite kakega od teh znakov nemudoma obiščite vašega zobozdravnika, saj je za vaše težave lahko kriva paradontoza in je potrebno hitro ukrepati saj lahko v nasprotnem primeru ostanete brez zoba.

Vzroki za nastanek paradontoze so poleg slabe ustne higiene lahko tudi zunanji. Zelo pomembno je tudi za zdravje naših zob, za živimo in se prehranjujemo čim bolj zdravo, saj nam paradontoza lahko povzroči izjemne težave, posledica vsega pa je lahko izguba zob. Pri boju z paradontozo vas zobozdravnik najprej pošlje k ustnemu higieniku, ki vam odstrani vse zobne obloge pod katerimi se bakterije še toliko lažje razvijajo, ter vam pokaže ustrezno čiščenje zob, ki je osnova za ohranjanje zdravja vaše ustne votline.